Share |

Naavakolo - mökki Saariselällä

Tuulijärvi

Perjantai 31.7.2020 - Vesa

Lähdin poikani perheen kanssa käväisemään Tuulijärvellä. Järvi sijaitsee lähellä Inaria. Inariin mentäessä on tien vasemmalla puolella kyltti Tuulijärvi. Siitä sitten kohti radiomastoa niin pitkälle, että tulee parkkipaikalle. Parkkipaikalta on noin 1,5 km patikointi polkua pitkin mutta se kyllä kannattaa, sillä maisema on todella kaunis. 

Metähallitus on istuttanut järveen harjusta ja rautua. Valtion kalastuksenhoitomaksun lisäksi sinne tarvitaan erillislupa, jonka voi ostaa esim. netistä Kalalupa.fi palvelusta tai sitten Siulasta, Saariselän metsähallituksen neuvontapisteestä.

Pikku lomalainen jaksoi hyvin kävellä polkua pitkin perille. Muiden jäädessä järvelle kalastamaan suuntasin minä kulkuni Pikku Tuulijärvelle, joka on 1,5 km vielä eteenpäin. Hillaa yritin etsiä, mutta saalis jäi laihaksi. Taisin saada vajaan litran. Siitä sitten takaisin muiden luokse. Pääsin suoraan tulipaikalla makkaran kimppuun ja hyvältä se maistui. Seurakunta oli onnistunut virvelöimään pari rautua mutta ne olivat alamittaisia ja ne oli päästetty takaisin kasvamaan.

Siitä lähdimme sitten Nean kanssa köpöttelemään takaisin autolle muiden jäädessä siistimään leiripaikkaa. Hyvin tyttö jaksoi taas kävellä takaisin. Sovimme, että ekana auton luona olevat saavat mökillä syödä jätskiä ja viimeiset joutuvat tyytymään porkkanoihin. Nea ja minä voitimme. 

20200731_143527.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Rahajärvi

Keskiviikko 29.7.2020 - Vesa

20200729_112628.jpg
20200729_113141.jpg
20200729_113340.jpg
  
20200729_113215.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tankavaara

Maanantai 27.7.2020 - Vesa

Suuntasimme pikkulomalaisen ja hänen vanhempiensa kanssa kohti Tankavaaraa. Sieltä olimme varanneet kullanhuuhdontaan tunnin vuoron. Matkaa Saariselältä tulee noin 30 km. Perillä ajoimme auton parkkiin ja aloimme etsiä kultamuseota. Vähän olisi parantamisen varaa opasteissa, sillä olisimme voineet ajaa suoraan museon parkkipaikalle sen sijaan, että lähdimme kävelemään sinne 3 vuotiaan kanssa. Minä kävin hakemassa auton ja ajoin sen sitten museon parkkipaikalle.Mummi ja papparuppana ottivat pienen neidin mukaansa ja hänen vanhempansa jatkoivat museokierrokselle.

20200727_162059.jpgMe suuntasimme etsimään kullanhuuhdontapaikkaa. Senkin opasteet olivat hieman vanhat ja kiersimme turhaan pienen lenkin. Meitä ehdittiin jo kaipailemaan, kun pääsimme huuhdontapaikalle. Siellä meille annettiin lyhyt opastus kullanhuuhdonnan saloihin. Aloitimme vaskoamisen kullankiilto silmissä. Tunnin uurastuksen jälkeen onnistuin löytämään pari pientä hippua.

20200807_102931.jpg

Olin jo innoissani ehdottamassa kaikille ilmaista iltaa Saariselän panimolla, kun opas toppuutteli ja sanoi, että minun pitäisi löytää vielä putkiloon hieman enemmän noita hippuja. Väsyneenä mutta onnellisina palasimme takaisin Naavakoloon juhlimaan onnistunutta reissuamme.

Kommentoi kirjoitusta.

Lomalle kohti Saariselkää

Lauantai 25.7.2020

Pääsimme pitkästä aikaa tulemaan tänne Saariselälle ja Naavakoloon. Ajoimme ilman yöpymisiä perille peräkärry perässä, joka oli täynnä takkapuita. Sateinen lähtöpäivä muuttui auringon paisteeksi hyvin nopeasti ja saimme ajaa kuivassa kelissä perille saakka. Poroja riitti loppumatkasta ja varoa piti. Nyt mukavaa loman viettoa ja odotellaan pikku lomalaista tänne vanhempiensa kanssa. Tuleva viikko tulee olemaan varmaan hyvinkin toiminnallinen.

Kommentoi kirjoitusta.

Valoa tunnelin päässä

Perjantai 22.5.2020

Kun Saariselällä todettiin yksi ja ainoa koronatartunta, niin media riepotteli laskettelukeskusta ja pohjoisen matkailua niin ankarasti, että ihmiset pelästyivät ja alkoivat yksi toisensa jälkeen perumaan tai muuttamaan varauksiaan.

Tosiasiahan oli, että tartunnan saanut oli kiinalainen turisti, joka kiidätettiiin Rovaniemen keskussairaalaan hoidettavaksi. Hän oli ainoa sairastunut, eivätkä edes hänen perheenjäsenensä tätä tartuntaa saanneet. Uutisointi kuitenkin riitti pelästyttämään ihmiset.

Sitten tuli hallituksen pakkokeinot ja matkustaminen kiellettiin Uudellamaalla ja liikkumista kehoitettiin välttämään. Pohjoisen laskettelukeskukset sulkivat ovensa yksi toisensa jälkeen ja viimeisenä Saariselkä. Yli 70-vuotiaita kehoitettiin pysymään neljän seinän sisällä. Tilanne oli vakava ja tarvittiin rajuja toimenpiteitä.

Peruutimme 8 varattua lomaviikkoa. Osa varaajista halusi muuttaa varaustaan ja tietenkin siihen suostuimme. Osa taas halusi peruuttaa varauksensa kokonaan ja siihenkin suostuimme. Maksut palautimme poikkeustilanteen johdosta asiakkaille mikäli varaus peruutettiin kokonaan.

Nyt kesän koittaessa on pohjoisen matkailussakin näkymässä valoa tunnelin päässä. Ihmiset ovat alkaneet miettimään matkustelua kotimaassa. Ei kai kukaan ulkomaille uskalla lähteä?

Kaikkien matkustusta miettivien on muistettava, että matkalla täytyy huolehtia hyvästä käsihygieniasta. On myös muistettava taukopaikoilla ja kaupoissa pitää riittävät etäisyydet muihin ihmisiin. Ne THL:n ohjeet ja suositukset on hyvä pitää mielessään, kun matkustaa. Kasvomaskin käyttökään ei ole kielletty ei siitä haittaakaan ole. 

Pohjoisessa riittää kyllä tila lomailijoille mutta huolehditaan siitä, ettemme vie virusta tullessamme sinne. Matkalle ei lähdetä, jos on jotain oireita ja epäilee tartuntaa. Silloin on parasta hakeutua ensin testeihin ja katsoa sitten pystyykö lähtemään lomalle.

Tärkeä asia on myös tarkistaa oma vakuutusturva. Matkavakuutus on hyvä kumppani ja sitä kautta voi hakea korvauksia, jos matka peruuntuu. 

Turvallista lomailua ja oikein mukavaa kesää kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Kierrätystä

Perjantai 7.2.2020

Inarin kunnan alueella jätteiden kierrätyksestä vastaa jokainen asukas ja lomalainen itse. Kierrätysastioita ns. Molokeja on sijoitettu asuinalueiden läheisyyteen ja ne ovat hyvin merkitty. Niissä on myös hyvät lajitteluohjeet. Ivaloon on nyt tullut myös muovin kierrätyksen keräyspiste. Se sijaitsee K-super Marketin pihalla.
Lapeco_Rinki2.jpg
Kiinteistöjen pihoilla olevat jäteastiat ovat tarkoitettu taloudessa syntyvälle kierrätykseen kelpaamattomalle jätteelle.
Aina välillä törmätään tähän ongelmaan, kun lomailijat eivät ole vienneet jätteitä kierrätysastioihin. Kaikki jätteet tungetaan pihoilla oleviin jäteastioihin ja ne pursuavat yli reunojen. Astioiden kansia ei saa kiinni.  Linnut, ketut ja muut eläväiset pitävät juhlia jätteiden keskellä.
Me voidaan jokainen huolehtia kierrätyksestä esim. kauppareissujen yhteydessä. Luttorinteellä lähin kierrätyspiste on Laanilantiellä keskustaan mennessä tien oikealla puolella.
P_20180214_163911_p_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kuulumisia Saariselältä

Keskiviikko 5.2.2020

Täällä Saariselällä olemme nyt hiihdelleet toista viikkoa. Lunta on valtavasti, noin metrin verran ja ladut loistokunnossa. Sää on vaihdellut napakoista pakkaspäivistä pikkupakkaseen ja luntakin on hiljalleen sadellut lisää. Laduilla on ollut väkeä ehkä vähän enemmän, kuin yleensä tähän aikaan, johtuneeko etelän heikonpuoleisesta lumi- ja latutilanteesta?

Media yritti parhaansa mukaan lietsoa paniikkia corona-kohun suhteen, mutta onneksi täällä on otettu asia rauhallisesti ja järkevästi. Lisää sairastuneita ei ole ilmaantunut, tämä ainoa sairastunut kiinalaisturistikin on hyvin toipunut ja pian kotiutumassa Lapin keskussairaalasta Rovaniemellä. 

Päivän pituus näillä korkeuksilla on nyt suunnilleen 6 tuntia, tosin valoisaa aikaa riittää vielä molemmin puolin. Tervetuloa vaan kaikki hiihtolomalaiset, teemme lauantaina tilaa ja lähdemme pois jaloista pyörimästä

P_20200204_140335_p.jpg

Kuva eiliseltä hiihtoreissulta Hirvaskurusta. Pakkasta oli yli 20 astetta. Suksien luisto oli aivan olematon ja matka sujui hitaasti. Mutta eipä ollut kiire minnekään, joten mikä oli raahustaa sukset jalassa kurun pohjaa ylös tunturin kupeeseen, kun pilvetön taivas oli joka puolella. Pahaksi onneksi kamerasta loppui akku ja kuvat jäivät tähän yhteen. 

Kommentoi kirjoitusta.

Kanootti lähti Kurujärveltä kotimatkalle

Lauantai 15.6.2019

Tuossa etusivulla oleva pääkuva on Leenan ottama kuva Kurujärveltä. Järvi sijaitsee Anninkadun (nimenantajan huumoria) varrella. Järvimaisemaa koristavat ympärillä olevat vaarat. Rannat ovat matalia ja kalastusta varten on hyvä olla kulkuneuvo, jolla pääsee järvelle. Meillä oli monta vuotta siellä kanootti, jolla kävimme siellä kalassa. Kanootti säilyi rannalla vuodesta toiseen, pieneen männynkakkaraan lukittuna. Järvestä sai virvelillä siikaa ja rautua. 

Nyt kuitenkin tulimme siihen tulokseen, ettemme jaksa enää kanootissa pitkään kököttää ja sille olisi enemmän käyttöä etelässä Lahnaveden rannoilla. Niimpä kävimme nostamassa kanootin auton katolle ja viemme sen mennessämme kotiin. Kyllä Kurujärvelle menemme vaikka kanoottia ei siellä ole. Kahluuhousut jalkaan ja virveli käteen!P_20190614_133604_p2.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Rahajärvi

Lauantai 15.6.2019

Tänään kävimme ihailemassa Rahajärven kauneutta. Siellä on oivallinen retkipaikka, kota makkaranpaistoon, aallonmurtaja kalastukseen ja ihana hiekkaranta uimareille. Vesi tuntui käteen vielä viileähköltä, mutta ei kylmältä. Vastarannalla oli lapsiperhe tulilla ja nuoriso kävi uimassakin.

P_20190615_132635_p.jpg

Kesällä paikalla on usein runsaasti väkeä, mutta ei niin paljon, etteikö sekaan mahdu. Jos haluaa vähän enemmän omaa rauhaa, ei tarvitse kuin ajaa vähän eteenpäin levähdyspaikalta, niin löytyy lisää hienoa uimarantaa. Ja mustikkaa ja variksenmarjaa eli kaarnikkaa voi poimia heti kodan takaa...

P_20190615_132702_p.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kullerot kukkivat!

Torstai 13.6.2019 klo 16:38

Eilenillalla tulimme Naavakoloon ja totesimme, että pelottelut Lapin kylmyydestä olivat vahvasti liioiteltuja: aurinko paistoi, oli aivan tyyntä ja lämmintä 12 astetta vielä illallakin. Ihanan raikas ilma! Tullessa olivat tienpientareet täynnä kulleroloistoa, jota kesti aina Sodankylään asti, sen jälkeen kultapallerot harvenivat.

Mukanamme toimme peräkärryllisen polttopuita ensi syksyksi ja talveksi, ovat parivuotisia ja taatusti kuivia. Niitä sitten sopii sovitella takkaan, kun mielii takkatulen lämpöä. Kaikenlaista pientä huoltotyötä on tehtävänä molemmissa "mökeissä", Naavakolossa ja Naavaparrassa. Naavapartaan toimme muuten mukanamme uuden jalkalampun, laitamme sen nojatuolin kupeeseen, jos vaikka joku tykkää lukea kirjaa vähän paremmassa valossa.

Huoltotöiden ohessa aiomme kyllä nautiskella myös Saariselän kauniista luonnosta, saatammepa käväistä Rahajärvenkin rauhaa vilkaisemassa!

Screenshot_20190613-121922_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Turvallisuus Naavakolossa

Torstai 13.6.2019 - Vesa Jähi

Naavakolossa turvallisuusasiat on huomioitu hyvin. Eteisestä löytyy tulipalon varalle vaahtosammutin, joka tarkastetaan säännöllisin väliajoin. Viimeeksi se tarkistettiin 3.4.2018. Seuraava tarkistus on ensi huhtikuussa. Nuohooja käy kiinteistössä joka vuosi keväällä, kun lumet ovat katolta sulaneet. Sammutuspeitto löytyy keittiöstä.

Turvallisuusohjeet ovat kiinnitetty vessan oven viereen seinälle. Siitä löytyy koordinaatit ja puhelinnumerot sekä toimintaohje palo- tai onnettomuustilanteessa.

P_20190613_120054_p.jpg

Palovaroittimet ovat joka huoneessa ja parvella. Ne tarkastetaan joka kerta, kun Naavakoloa huolletaan. Paristot vaihdetaan kerran vuodessa ja niiden toimintaa testataan aika ajoin. Myös häkävaroitittimen toiminta tarkastetaan säännöllisesti ja se vaihdetaan uuteen, kun sen käyttöaika umpeutuu.

Parvella on vasemmanpuoleinen ikkuna aukeava ja siinä on kiinteät kahvat. Ikkunan avattua voi sen edessä olevan ristikon helposti työntää syrjään ja siirtyä alapuolella olevia tikkaita pitkin maahan. Ikkunan avaamista voi parvella kokeilla.

Naavakolossa vaihdetaan heti vialliset kodinkoneet ja laitteet, jos sellaisia havaitaan. Esim. huhtikuussa asiakas ilmoitti saunan kiukaan olevan epäkunnossa. Seuraavana päivänä kiuas vaihdettiin uuteen. 

Kommentoi kirjoitusta.

Naavaparrassa viihdytään

Keskiviikko 6.3.2019

Hyvin ovat vieraat viihtyneet Naavaparrassa, kuten alla olevat vieraskirjan kirjoitukset kertovat.

8.1 – 13.1

Kotiruokaa tarjoiltiin päivittäin. Tämä majapaikka oli meidän kahden eläkeläisen tarpeet täyttävä kympin arvoisesti…          Mukavia lomapäiviä seuraaville kävijöille toivotteleepi

Marja-Leena ja Kari

16.2 – 23.2.2019

Loma loppuu ja lento Vantaalle lähestyy.  Viikko on mennyt mukavasti. G14 on mukavasti ja kauniisti sisustettu asunto. Astiat ja kodinkoneet asianmukaiset. Mukavaa on ollut myös, että ladulle pääsee heti ulos astuessa. Pakkanen vähän yritti säikytellä mutaa se on ihan pukeutumiskysymys. Kiitos ja mukavaa kevättä.

Raila ja Heikki

Kommentoi kirjoitusta.

Ei näy poroja

Keskiviikko 27.2.2019

nea.jpg

Pikku lomalainen on nauttinut lomastaan ja ulkoillut kuten lomalaisen pitää. Harmi että porot ovat pysytelleet hieman kauempana. Ei edes kiikareille niitä näkynyt, vaikka pihasta kuinka yritti tähyillä. 

Onneksi löysimme etelärinteen "porofarmin". Pääsimme sentään vähän näkemään niitä aidan takaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Wild Spirit park

Keskiviikko 27.2.2019

IMG-20190225-WA0003_1.jpgWild Spirit park sijaitsee Ivalosta pohjoiseen noin 2-3 km pohjoiseen Jäämerentien oikealla puolella. Pääsimme privat-kierokselle ja olihan siellä talvellakin katsottavaa. Villisiat Romeo (kuvassa) ja Julia olivat hyvin vaikuttavia ilmestyksiä. Onneksi oli tukeva aita meidän ja heidän välissä, vaikka oppaamme vakuutti niiden olevan hyvin ystävällisiä. IMG-20190225-WA0002.jpg
Puistossa oli myös 5 naalia, 2 supikoiraa, kultakettu ja hopeakettu, kaksi vuohipukkia  ja vetokoiria. Olihan niissä ihmettelemistä.

IMG-20190225-WA0005.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Pikku lomalainen

Sunnuntai 24.2.2019 klo 16:13

Sunnuntaina 24.2. herättiin reippaasti ylös ja läksimme ulos lumileikkeihin. Märkää oli mutta mukavaa. Leikkimisen jälkeen maistui Nesteen lounas.
P_20190224_091423_p.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Iltapala

Torstai 21.2.2019

Joskus on kiva herkutella. Mikä siinä on, että  etenkin Naavakolossa tekee aina mieli laittaa jotain hyvää? Nyt parempi puolisko loihti nälkäiselle hiihtäjälle pienen herkkuleivän.
P_20190220_193207_p3.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Auringon paistetta ja ruuhkaa

Torstai 21.2.2019

Torstaina oli pakkaspäivä. Pakkasmittari näytti aamulla -22 astetta. Taivas oli pilvetön. Kaunispään huipulta oli mahtavat näkymät torstaina, kun yritimme Huipun ravintolaan päivän pihville. P_20190221_135050_p_1.jpgTupa oli täynnä ja totesimme, että nälkäisten on turha jäädä sinne odottelemaan, joten suuntasimme Nesteen huoltoasemalla lounaalle. Kyllä oli Nesteen tytöt loihtineet jälleen hyvän lounaspöydän. Kyllä sielläkin oli porukkaa tuvan täydeltä mutta päätimme kuitenkin jäädä sinne. Pöytäkin löytyi ja saimme ruokittua itsemme oikein hyvin. 

Kommentoi kirjoitusta.

Lunta riittää

Keskiviikko 20.2.2019

Saariselän lumitilanne on hyvä. Lunta on mittauspisteissä 86 cm ja Naavakolon kuistilla 1m. Lapio ja kola on käytössä. Kuisti ja portaat on hyvä pitää puhtaana lumesta. 

P_20190220_104622_p_1.jpgOn turvallisempaa liikkua, kun lumet on putsattu rappusista pois. Rohkeasti lumilapio käteen! Lumen luonti käy mukavasta alkuveryttelystä ennen hiihtosuoritusta. 

P_20190220_133119_p.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Talven odotusta

Keskiviikko 14.11.2018

Terveiset täältä Naavakolosta!

20181113_201640.jpgTulimme laittamaan Naavakoloa talvikuntoon ja katsastamaan säätilannetta oikein omin silmin. Sää on ollut sumuinen ja tihkusateinen nyt pari päivää, mutta eilen illalla alkoi pakastaa ja aamulla oli jo selkeää ja 5 astetta pakkasta. Ihanaa!

Latu näyttää olevan hyvässä kunnossa, siellä suihkaa enimmäkseen kilpaurheilijoiden näköistä porukkaa. Sehän on selvä, koska ensi viikonloppuna täällä on Fisin kisat. Uutta lunta odotellaan innolla, sitä onkin loppuviikosta jo luvassa.

P_20181113_141151_p_1.jpg

Ripustimme ulko-oveen taas katajaseppeleen toivottamaan vieraat ja talven tervetulleeksi!

Kommentoi kirjoitusta.

Suursiivous tehty!

Lauantai 9.6.2018

No niin, nyt on kaikki valmista! Molemmat "möksät" on kuurattu katosta lattiaan ja voimme tyytyväisinä suunnistaa takaisin etelään. Sää  pysytteli viileänä, mikä tietysti oli siivous-ja huoltohommien kannalta ihan hyvä. Päivittäin kävimme Nesteen herkkupatojen ääressä vahvistautumassa, mitä suosittelemme lämpimästi muillekin. Toivottavasti pääsemme vielä myöhemmin kesällä tänne lomailemaan, nyt tuo lomailupuoli jäi tosi vähälle. Toivomme mukavia lomapäiviä kaikille lomalaisille ja suuntaamme Oulun kautta kotiin Mäntyharjulle!

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »