Share |

Naavakolo - mökki Saariselällä

Lomalaisten talviriemua Saariselällä

Tiistai 13.3.2018 - Leena

Näin upea sää oli eilen Saariselällä! Kummityttö Siiri nautti Kaunispään rinteillä ja äiti Hanna-Leena ladulla.Resized_20180312_151740.jpeg

                                  Maaliskuu on mahtavaa hiihto- ja lasketteluaikaa Saariselällä.

Resized_20180312_085933.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Aurinko nousee lomalaisille

Torstai 22.2.2018

FB_IMG_1519317648674.jpg

1 kommentti .

Savottakahvila

Maanantai 19.2.2018

Tänään 19.2.  ja huomenna 20.2. esiintyy Savottakahvilassa  klo 19.00

Waltteri Torikka Trio: Pohjolan Yö

Waltteri Torikka (baritoni), Juha Savela (kitara), Eero Ignatius (kontrabasso)

Liput 20€

Kommentoi kirjoitusta.

Kierrätystä

Keskiviikko 14.2.2018

Loma lähenee loppua ja on aika kerätä yhteen loman aikana kertyneet purkit ja lasitavarat ym. Emme vie niitä tuliaiseksi etelään vaan lajittelemme metallit, lasipurkit ja pahvit ja sanomalehdet. Pudotamme ne Molokin kitaan. 

Saariselällä on hyvin järjestetty jätteiden kierrätys. Laanilantien tien oikealla puolella keskustaan mentäessä on isot jäteastiat, joihin voi viedä poltettavat jätteet, metallit, jätepaperit ja lasipurkit ym lasitavarat, joita ei saa pihan jäteastiaan laittaa.

Pihan jäteastia on tarkoitettu niille kotitalousjätteille, jotka ei kierrätykseen kelpaa. Kierrätysjätteiden laittaminen pihan jäteastiaan täyttää sen turhan nopeasti. 

P_20180214_163911_p_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Olympiahengessä mukana!

Lauantai 10.2.2018

Hyvin alkoivat olympiakisat kotikatsomossaP_20180208_141124_p_1.jpg Naavakolossa. Saatiin heti aamupäivällä pronssimitali Suomeen Krista Pärmäkosken ansiosta.

Saariselälläkin näyttää hiihtokeli eilisen kaltaiselta lentokeliltä ja samanlainen puuskittainen tuuli haittaa menoa samoin kuin tuolla PyeongChangissa. Saariselällä pakkasta on -6 astetta. Puuskittaista tuulta 18m/s.

Naavakolon hiihtäjät suuntaavat auton nokan kohti Ivaloa ja lähtevät täydentämään huvenneita varastoja. Iltapäivällä sitten istutaan taas kisakatsomossa ja jännitetään Kaisa Mäkäräisen ja Mari Laukkasen suorituksia. 

Illalle tuli kyläkutsu naapuriin. Tässähän sitä ohjelmaa on ihan riittävästi tälle päivälle. 

Kommentoi kirjoitusta.

Sunnuntai

Sunnuntai 4.2.2018

P_20180204_112450_p_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Vieraita kylässä

Lauantai 3.2.2018

Päivällä kireä pakkanen piti meidät pois hiihtoladulta. P_20180203_211254_SRES.jpgPäätimme piristää päivää ja kutsuimme mökkinaapurit illaksi kylään syömään ja seurustelemaan. Mukava ilta siitä tuli. 

Pakkaset näyttäisi hellittävän viikonlopun jälkeen ja maanantaina taitaa taas päästä ladulle. Kyllä siellä on nytkin näkynyt noita tervaskantoja, joita ei yli 20 asteen pakkanen haittaa. Kait se on asenne- ja pukeutumiskysymys. 

Kommentoi kirjoitusta.

Astianpesukone

Torstai 1.2.2018

Aamu alkoi ripeästi, kun puhelin rääkäisi kukkokiekuuta muutaman kerran. Hirveä hälytysääni mutta hyvin siihen herää! Siitä sitten ylös ja odottelemaan putkimiestä, joka lupasi jo eilen tulla mutta tiukka pakkanen aiheutti Ivalossa lomakylässä putkien jäätymisen ja niinpä meidän homma siirtyi tälle aamupäivälle. 

Nyt päästiin asennushommiin yhdeksän jälkeen. Vanha kone irti ja uusi paikoilleen. Kyllähän tuo vähän töitäkin teetti. Sulkuhana ei suostunut enää toimimaan ja se meni myös vaihtoon. Ammattimieheltä koko homma kävi vajaassa tunnissa. P_20180201_110839_p_1.jpg

Harmitti tuon vanhan uskollisen Indesit koneen kohtalo. Pitäisikö se viedä "Jaskan valintaan", paikalliseen kierrätyskeskukseen, vai mitä sille sitten tekisi? Se oli kuitenkin aivan kunnossa, vaikka olikin alkuperäinen kodinkone mökissä, siis 20v vanha! Laitoimme Facebookin Inarin kansalaiskanavalle ilmoituksen. "Koneen saa hakea ilmaiseksi Naavakolosta". Meni 8 minuuttia ilmoituksen julkaisusta, kun henkilö soitti ja ilmoitti huomenna hakevansa koneen pois! Toivotaan koneelle vielä monta hyvää vuotta ja paljon tiskattavaa!

Kireä yli 20 asteen pakkaspäivä, jatkui sitten Kaunispään Huippu- ravintolan salaattipöydällä ja lohikeitolla. Huomenna syödään myös kalaa, sillä naapurimme toi myös meille Ivalon torilta ostamaansa Inarin järven siikaa. 

P_20180201_125843_p_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalipäivä

Sunnuntai 28.1.2018

Saatiin upea vaalipäivä Saariselälle.P_20180128_141545_SRES.jpg Aurinko nousi aamulla pilvettömälle taivaalle tuntureiden takaa.
Pakkasta oli yli 20 astetta.
Keskustassa olevasta huoneistosta lähti kuukauden siellä hyvin viihtynyt lomalainen pois ja kävimme asunnon siivoamassa. Täydensimme varastot ja pakkasimme vanhan sähkölieden autoon. Viedään se Ivaloon "Jaskan valintaan", joka on paikallinen nimitys jäteasemalle. 
Kävimme myös Kaunispään huipulla syömässä päivän pihvin, joka oli lammasta. Nam! 
Kun mökkinaapurimme tarjosi vielä iltakahvit Nesteen leipomusten kera, olimme sitten valmiit kuuntelemaan vaalituloksia. Sauli jatkaa seuraavat kuusi vuotta tukevalla kannatuksella. Me taas jatkamme huomenna hiihtoharrastusta ja suksimme tunturiin.
P_20180126_122902_SRES_1.jpg

1 kommentti .

Pakkasaamu

Keskiviikko 24.1.2018

Huomenna pitäisi pakkasten hellittää ja pääsee hiihtoladulle. P_20180123_120517_SRES_2.jpgNyt on kylmä pitänyt meidät poissa ladulta pari päivää. Ei nuo pakkaset kaikkia haittaa sillä laduilla on kyllä hiihtäjiä riittänyt ilman meitäkin.

Jääkaappia täytyy välillä päivittää, joten kävimme eilen Ivalossa kaupoilla. Takaisin tullessa Vesa nappasi tämän kuvan Magneettimäeltä, vasemmalla näkyy Kaunispää.

Kommentoi kirjoitusta.

Nopeata toimintaa

Maanantai 22.1.2018

Keskustan asunnon vuokralainen laittoi illalla viestiä, että uuden sähkölieden uuni ei toimi. Oli lämmöt nousseet huippuunsa ja lamppukin poksahtanut uunin sisällä. Eipä siinä sitten muu auttanut, kuin soittaa aamulla Ivaloon Ylä-Lapin kodinkonehuoltoon. 

Korjaus olisi kestänyt 4-5 päivää, koska osien tilaamiseen menee muutama päivä. Ei auttanut muuta kuin tilata uusi liesi tilalle, sen sai heti. 

Reilu puoli tuntia ja asentaja oli puhelinsoitosta keskustan huoneiston ovella. Siitä sitten "vanha" liesi ulos ja uusi sisälle. Kiitokset  Ylä-Lapin LVI:n kodinkonepuolelle todella nopeasta toiminnasta! 

1 kommentti .

Onnin jäljillä

Perjantai 19.1.2018

Tänään hiihtoladulla sitten ensimmäisen kerran! Flunssa tuntui jo voitetulta...ei muuta kuin sukset boksista esiin ja ladulle! Ensimmäiset kilometrit jo kertoivat, ettei kunto riitä Olympialaisiin edes katsomoon.

Se on tuo lämpötilavaihtelu täällä ihmeellistä, näin etelän ihmisen silmissä. Lähdet mökiltä ja mittari näyttää -14. Hiihdät vajaat 2 km eteenpäin ja lukemat ovat -22! Ei sitä usko ennen kuin näkee. Hirmuinen ero suksien luistossa.P_20180119_132152_SRES.jpg

Siinä sitten sinniteltiin eteenpäin. Kylmä oli ja vitsit eivät lentäneet. Ei huvittanut aloittaa small talk'ia vastaantulijoiden kanssa, jotka näyttivät Games of Thronesin hahmoilta (miltähän minä?) 

Naavakolosta hiihtämään lähteminen on helppoa, kun sukset laittaa pihassa jalkaan ja polkaisee vauhtiin, niin kohta olet ladulla. Sitten on tehtävä päätös kumpaan suuntaan lähtee. Keskustaan vai Kiilopään suuntaan? Nyt oli suunta Kiilopäälle. Laanilan pitkä mäki heti alkajaisiksi ylös. Muutaman ärräpään jälkeen pääset laskemaan Savottakahvilan risteykseen, jossa olet taas valinnan edessä. Kuutamoladulle vai Kiilopään suuntaan?

Minä läksin nyt Kuutamoladun suuntaan. Nihkeetä oli meno. Piispanojan kohdalla latu erkanee, Voit valita joko Kuutamoladun tai Onnin jäljen. Minä läksin Onnin jäljelle. Mittari näytti risteyksen opastetaulussa edelleen -22. Kyllä potutti! 

P_20180119_132221_p.jpgJatkoin kuitenkin eteenpäin Onnin jälkeä pitkin. Suksi ei todellakaan luistanut. Pääsin kuitenkin kipuamaan ylös Rumakurun risteykseen ja vedin hieman henkeä, ennen kuin aloin laskea Hirvaskuruun jarraavilla suksilla. 

Pääsin lopulta Kuutamoladun risteykseen ja kieli keskellä suuta laskin Kuutamoladun viimeisen mäen. Loppu oli helppoa ja pääsin nopeasti Naavakolon saunan lauteille! Pikku hiljaa jää suli ja pystyi jo hymyilemään. Olo oli kuin Iivo Niskasella 50km voiton jälkeen... oi mikä nautinto!                          

2 kommenttia .

Saariselällä äänestettiin

Keskiviikko 17.1.2018 klo 21:04

Aikuiset puhuvat aina säästä. Näin luki lapsenlapseni kirjassa, jota juuri ennen lähtöäni tänne hänelle luin. Joten, tänään ei satanut, eikä tuullut. Tänään oli pakkaspäivä ja aurinko kajasti tuntureiden takaa heti aamupäivällä. Lämpömittari näytti -15 astetta. Flunssainen olotila piti meidät edelleen pois ladulta. 20180117_133713.jpg

Tänään oli myös presidentinvaalien ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä. Saariselällä äänestettiin kirjastoautossa, joka oli parkkeerattu Siula-talon eteen. Naapurimme varoitti meitä etukäteen pienestä jonosta mutta emme kuitenkaan sinne ajoissa ehtineet. Niinpä sitten kiltisti seisoimme siinä jonossa, joka kiersi auton takaosan kautta etuosaan. Onneksi oli tuttuja samassa jonossa. Meni aika paljon mukavammin. Tunti siinä vierähti! Tämä oli eka kerta, kun olen äänestyspaikalla noin pitkään viihtynyt. 

Sitten takaisin säähän. Kun tulimme äänestämästä oli auton mittarissa pakkaslukemat -18. Loppuilta meni takkatulen ääressä.

Kommentoi kirjoitusta.

Lunta tuiskuttaa

Sunnuntai 14.1.2018 klo 12:40

Tänään on sitten tämmöinen päivä.P_20180114_114844.gif

Lunta tuiskuttaa ja tuuli on puuskittaista. 

Lounaistuulta 16m/s ja puuskassa 22m/s.

Pakkasta tosin ei ole kuin 5,9 mutta tuulen vaikutus nostaa lukeman -13 asteeseen ilmatieteen laitoksen mukaan. 

Taidamme pitää tupapäivän...jos vaikka illemmalla kurkistaisi oven raosta ulos.

Kommentoi kirjoitusta.

Tyytyväiset asiakkaat

Lauantai 13.1.2018

Naavakolossa kaikki hyvin! Saavuimme hämärän rajamailla perille. Sodankylässä shoppailtiin ja saatiin kauppatavarat survottua autoon. Pitäisi hommata pakettiauto!

Muutama poro tervehti meitä turpa huurussa tien poskessa. Saimme ajella rauhassa Saariselälle saakka. Vietiin Naavapartaan täydennyksiä lomalaiselle ja jatkettiin Naavakoloon.  Ulkolämpötila näytti -11 astetta. Mukava talvinen sää.

Tavarat sisälle ja taloksi. Naavakolossa oli siistiä. Majanhoitajamme oli jälleen tehnyt hyvää työtä. Täytimme jääkaapin ja pakasteen jotta selviäisimme täällä erämaassa ilman nälkäkuolemaa. Nyt oli sitten aika rentoutua ja rauhoittua. Sodankylän Supermarketista ostetut pikkusiiat maistuivat voissa paistettuina erittäin hyviltä sitruunabearnaisekastikkeen ja kermaperunoiden kanssa. 

Vieraskirjaan oli ilmestynyt jälleen ilahduttavan paljon kirjoituksia. Tyytyväisiä asiakkaita kaikki. Tässä muutamia otteita:

2.9 - 9.9.2017

Vietimme täällä aurinkoisen lomaviikon eli ilmat mitä parhaimmat. On kierrelty Kaunispäätä ja Kiilopäätä. Mökki oli mukava ja viihtyisä. Nyt kohti etelän luvattuja sateita.

Tuija ja Heimo Porista


9.9 - 16.9.2017

Hyvin varusteltu ja hyvällä paikalla sijaitseva mökki. Sää vaihteleva, mutta tuntureita valloitettu ja koirakin viihtyi. Ruska parani viikon aikana. Nyt kohti etelää.

Esa, Eila ja Neppe


16.9 - 23.9.2017

Ensimmäistä kertaa ruskaretkellä ja hauskaa oli. Mökki viihtyisä ja hyvällä paikalla. Erityismaininta hyvistä sängyistä!! Viisi tunturia valloitettiin ja Lemmenjoella käytiin. Ihanat maisemat ja ruskan värit!

Päivi, Vesa ja Iida ja Lagotto Ellie, Kuopiosta


Kommentoi kirjoitusta.

Matkalla pohjoiseen

Perjantai 12.1.2018

Aamupäivällä lähdettiin ajamaan kohti Oulua. Monen pysähdyksen taktiikalla käytiin Mikkelissä kirjastossa, kirjanpitäjällä, hakemassa unohtuneet silmälasit lapsenvahtikeikalta ja lopuksi Powerilla hankkimassa uusi hiustenkuivaaja Naavakoloon. 

Puolenpäivän aikoihin pääsimme jatkamaan matkaa. Tankkasimme vatsamme Punaisen piipun kievarissa. Hyvä ja edullinen taukopaikka n. 20km Mikkelistä pohjoiseen. Sitten seuraava stoppi Matin ja Liisan asema Leppävirralla...tällä kertaa lyhyt pysähdys ja matka jatkui.

Liikenteessä oli menijöitä ja vastaantulijoita todella paljon.  Nopeus pysyi kuitenkin hyvin liikennerajoitusten puitteissa. Pulkkilan ja Oulun välissä ajelimme teknisestä ongelmasta kärsineen kuorma-auton perässä ja se aiheutti hieman kiihkeitä tunteita jonossa ajavilla.

Saavuimme 18:25 Oulun Airport hotelliin. Vastaanotossa meitä tervehti iloinen ja ystävällinen vastaanottovirkailija/tarjoilija...että voi ihminen olla oikeassa ammatissa! 

Hotellin ravintolaa täytyy mainostaa! Aivan mahtava ruoka! 

P_20180112_194840_p.jpg

Härän ulkofilee, aurajuustokastiketta, pariloituja kasviksia ja marinoituja kikherneitä kermarisoton kera. 

P_20180112_194859_p.jpg

Vuohenjuustosalaatti

Pariloitua vuohenjuustoa, viikunahilloa, oliiveja, hunajamelonia, tomaattia, kurkkua ja salaattia.

Tarjoilija kertoi, että keittiömestari on suunnitellut uuden ruokalistan ja se julkaistaan lähiaikoina. Ei epäilystäkään missä me yövymme takastulomatkalla helmikuussa! 

Kommentoi kirjoitusta.

Matkakuume nousee

Maanantai 8.1.2018

Ei millään malttaisi enää kärvistellä täällä etelässä. Menojalka vipattaa jo ja mieli tekisi Saariselän mahtaville hiitoladuille. Täytyy kuitenkin malttaa vielä 4 päivää. Sitten päästään ajelemaan 1000km pohjoista kohti.

Huomenna pakataan kaikki hiihtovarusteet ja matkatavarat niin valmiiksi kuin mahdollista. 10 vuoden kokemuksella voi sanoa, että kannattaa aloittaa ajoissa. Ei tarvitse sitten rynnätä ensimmäisenä päivänä kauppaan ostamaan puuttuvia varusteita. Se lista mukaan lähtevistä tavaroista ei ole mikään huono asia.

Sukset, sauvat, lumilapio, suksiboksiin ja hihnoilla kiinni. Tavaratilaan sitten laukut ja muut roippeet. Lasinpesunestettä pitäisi muistaa ostaa myös varastoon. Matka on pitkä ja kelikin vaihtuu moneen kertaan. Auton nesteet kannattaa myös tarkistaa ennen lähtöä.

Ajelemme Ouluun ja olemme siellä yötä. Aamulla on mukava lähteä virkeänä ajelemaan toinen puolikas matkasta. Saadaan ajaa pitkälle valoisaan aikaan. Sodankylässä sitten kauppareissu. On hyvät kaupat ja valikoimat suuremmat kuin Saariselällä. 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoitukset